Jak na slavnostní účesy s Blankou Haškovou

Jak na slavnostní účesy s Blankou Haškovou

Foto: Veronika Vávrová

 

Kadeřnice a spolumajitelka salónu Hair Area Blanka Hašková je v kadeřnickém prostředí doslova pojmem: kromě 5 titulů Mistryně republiky v účesové tvorbě se může pochlubit 5. místem z Evropského poháru v Lucembursku a 13. místem z Mistrovství světa v účesové tvorbě v Berlíně. Její tvorbu můžete obdivovat každou sobotu na účastnících soutěže StarDance, kterou „češe“ už 6. rokem. Když přijde na účesy, je Blanka odborníkem na slovo vzatým.

 

 

Blíží se čas plesů, věnečků a vánočních večírků. Co je aktuálně největším trendem v účesech na slavnostní událost?

V dnešní komplikované době je trendů hodně a je těžké sladit je dohromady, takže bych to možná vzala z druhého konce a řekla, co trend není: zalakované, hodně uhlazené účesy a tuhé lokny. Víc než na hledání vhodného trendu bych doporučovala soustředit se na soulad stylu šatů a účesu.

 

Zima ale bohužel není jen časem oslav, nízké teploty umí dát vlasům pořádně zabrat. Jak jim nejlépe přizpůsobit péči o vlasy?

První a nejdůležitější zásadou je nechodit s mokrou hlavou ven. Leckdo si řekne, že je to úplná samozřejmost, ale i pouhé odběhnutí s třeba jen trochu vlhkými vlasy (např. do auta) je opravdu škodlivé. Druhou zásadou je hlídat si materiál pokrývek hlavy – obvykle platí čím míň syntetiky, tím míň statické elektřiny. Pro kudrnaté vlasy jsou ideální čepice s pravým saténem. No a pak samozřejmě jednou za čas kvalitní pečující kúra.

 

Jaký je nejžádanější servis ve vašem salonu Hair Area?

Náš salon je charakteristický tím, že klademe velký důraz na poradenský rozhovor, při kterém zjišťujeme, po čem klient skutečně touží. Roky praxe mě naučily, že klient vždycky přesně ví, co chce, jen to buď neumí nebo si netroufá říct. Všichni v sobě mají nějaké tajné přání nebo rovnou vizi, jak mají jejich vlasy vypadat a působit, a u nás v salonu to z nich umíme dostat.

 

Foto: Veronika Vávrová; modelka: Jana Krojidlová (@j.krojidlova)

 

Kde čerpáte inspiraci pro svou práci?

Nejvíc mě vždy inspiruje klient, kterého zrovna češu. Dbám na to, aby účes ladil se stylem oblékání i vystupování a odpovídal kvalitě vlasů. Trendy mě naopak neinspirují vůbec; pořád se točí a po víc než 30 letech v branži už jsem je zažila snad všechny.

 

Už léta věrně spolupracujete se značkou Wella Professionals - proč právě s ní?

Když jsem před 24 lety začínala školit pro Wellu, můj první úkol byl testovat produkty konkurenčních značek, díky čemuž jsem měla příležitost vyzkoušet snad všechno. Nové produkty si testuji dodnes a přesto pořád pracuji s Wellou. A to myslím mluví za vše.

 

Nedávno jsme představili novinku – vysoce regenerační řadu Ultimate Repair. Už jste si ji vyzkoušela? Co vás na ní zaujalo?

Na Ultimate Repair mě nejvíc zaujal 4. krok - Ultimate Repair Leave-In Spray. Když češu drdol, tak si potřebuju zpracovat konečky vlasů, aby držely u sebe, a právě na to je ideální tento bezoplachový sprej. Navíc díky tomu, že je to zároveň i tepelná ochrana, se můžu k účesu kdykoliv vrátit s jakýmkoliv tepelným nástrojem a doupravit je, což je veliké plus.

 

Foto: Veronika Vávrová; modelka: Jana Krojidlová (@j.krojidlova)

 

Bez kterých Wella produktů se při stylingu neobjedete?

Před stylingem je třeba napřed si vlasy zpracovat a na to je ideální tužidlo EIMI Volume Extra Volume Mousse, které dodá tvar i objem. Pak – pokud chcete udělat opravdu dobrý styling – přichází na řadu suchý šampon EIMI Dry Me, který je důležité používat hned po umytí a vyfoukání vlasů. Vlasy jsou díky němu vzdušnější a snadněji se upravují do účesů. A úplně na závěr samozřejmě lak na vlasy EIMI Fixing Hair Sprays Super Set, který účes spolehlivě „pojistí“ - prověřeno StarDance.

 

Máte za sebou skutečně úžasnou kariéru. Na který svůj úspěch jste nejpyšnější?

Asi nejpyšnější jsem na 13. místo v Mistrovství světa v účesové tvorbě v Berlíně, kde se vybíralo mezi stovkou nejlepších kadeřníků. A vlastně stejně pyšná jsem pokaždé, když se mi podaří vychovat nástupce - někoho, kdo je opravdu šikovný a výjimečný (např. Mário Cverna – pozn. red.). A na to možná vzpomínám častěji než na všechny svoje tituly.

 

Na čem zrovna pracujete a na co se teď nejvíc těšíte?

Momentálně se každou sobotu těším na StarDance, kde mám skvělý tým kadeřníků, se kterým děláme skutečně kreativní věci jako dobové účesy či zakomponování výtvarných prvků. Navíc si nesmírně užívám, že pracuji s Wellou a můžu se o používané produkty skutečně opřít.

 

Jak relaxujete, když zrovna nečešete vlasy?

Momentálně odpočívám hlavně tak, že si srovnám dech a využívám chlad k regeneraci těla. Kromě toho, že jsem kadeřnice, jsem totiž i instruktorka dýchání. Práce s dechem provází celý můj život, ať už jde o zmíněné srovnávání dechu, holotropní dýchání, freediving či Wim Hofovu metodu dýchání.

 

Jeden výčes na vícero způsobů

Foto: Veronika Vávrová; modelka: Jana Krojidlová (@j.krojidlova)

 

Blanka si připravila uvolněný, vzdušný a trochu neukázněný účes, který s pár produkty a trochou trpělivost zvládne každá z nás. A nejhezčí na něm je, že si ho můžete snadno upravit podle vkusu a to hned na několik způsobů. „To nejdůležitější je nekoukat na sebe pořád do zrcadla, aby se nám nepletly ruce,“ vysvětlila při česání Blanka a úplně na závěr přidala ještě jednu radu: „Finální úpravy dělejte až ve chvíli, kdy jste oblečené, nalíčené a ověšené všemi vybranými doplňky. Jedině tak uvidíte, kdy je účes tak akorát.“

 

Videonávod najdete na našem Instagramu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.