Doprava zdarma nad 1000 Kč / 39 EUR Jsme oficiální distributor Všechny produkty skladem

Rozhovor z Varů: S kadeřníkem hvězd Martinem Tylem, nejen o festivalu

Hair stylista hvězd. Jeho rukama nejednou prošla většina známých českých osobností. Ač byl v těchto dnech plně zaměstnaný Karlovarským festivalem, už chystá školení pro kadeřníky ve Studiu Wella Praha, připravuje se na nespočet focení pro titulky a editorialy lifestylových magazínů a také si bere pod křídla hair styling poroty Česko Slovenská SuperStar. Co ho pohání, kde dobíjí baterky, nabírá inspiraci a bez kterých produktů nedá ani den?
Svěřil se nám v Elle Beauty Lounge.

 


Po kolikáté jsi na KVIFF a v čem je letošní ročník jiný, než posledně?

Úplně přesně nevím, protože mám pocit, že mi tu tak splývá všechno dohromady. Jsem tady myslím popáté, kdy podruhé neodlučně patřím k Elle Beauty Lounge a letos je to jiné v tom, že jsme v jiných prostorách, než jsme byli, v Grandhotelu Pupp. A taky se letošní ročník koná v jiném období, protože klasicky startuje na začátku léta a teď je na konci. Tak musím říct, že třeba v mé oblíbené Bokovce nemají už jahody se šlehačkou, ale mají švestky se šlehačkou, takže v tom je to dost jiný :)

 

 

Měl jsi zatím šanci zajít na nějaký film z programu KVIFF? Na jaký?

Letos to vypadá, že vůbec žádný film nestihnu, protože práce je zhruba jednou tolik, než jí bylo posledně. Film jsem zatím nestihl, ale co jsem stihl, abych si rozbil takovou tu každodenní rutinu, které říkám „na Popelku“, tedy snídaně, pak celodenní zápřah a do půlnoci být na hotelu, byl super zážitek z koncertu Monkey Business. Takže se mi to tak hezky rozbilo a oživilo celý ten týden.
Z filmů, které nejspíš nestihnu, bych strašně rád bych viděl Zátopka, se přiznám.

Kolik účesů denně a celkem během Varů vytvoříš?

To se dá těžko spočítat, protože oficiálně se mi na křesle vystřídá denně tak devět, deset lidí, kteří jsou předem objednaní. Ale i mezitím přijde někdo s prosbou jen rychle něco poupravit. Takže se teď neodvážím odhadnout. Možná na konci z fotek poznáme, až budeme sčítat, kdo nám prošel rukama. Teď bych řekl, že celkem to může být kolem stovky...? Včera třeba 18. Někdy je až neuvěřitelný, co vše se dá za jeden den stihnout.

Na co jsi za svou dosavadní kariéru nejvíc pyšný a jaké jsi čelil největší výzvě?

Já jsem moc rád, že můžu pracovat opravdu s těmi nejlepšími. Ať už v salonu, na foceních anebo při spolupráci s Wellou. To je pro mě taková odměna, na kterou jsem i nejvíc pyšný. Jak jsem si tu workoholickou cestičku prošlapal, že můžu být s těmito lidmi. A je to moc příjemný.
A jaké největší výzvě? Ono to jde s tím workoholismem ruku v ruce. Proto je má největší výzva naučit se odpočívat. Protože společně s tím, kam až jsem došel, se to celé zamotalo a samozřejmě tělo už vám dává různé signály a je potřeba je vnímat. Takže já jsem zároveň i na to pyšný, že se mi za poslední rok povedlo tyhle signály zpracovat. Ale myslím, že to je společný pro všechny lidi, kteří jsou úspěšní ve své práci. Najít ten balanc mezi sebou samým, svým soukromím a mezi pracovním životem. Proto jsem si koupil chalupu a když mám jen trošku volného času, mířím tam a hrabu se v hlíně. 
 

Kdo je tvým vzorem? Kde získáváš inspiraci?

Dlouhodobě se dívám a asi i nejčastěji sleduji práci od Chrise Appletona. On se věnuje podobné tvorbě, jakou dělám. Má sice jinou sortu celebrit (jako je Jennifer Lopez atd.), ale je to americký hair stylista, který se stará o úspěšné ženy na foceních a jiných akcích. To je asi nejčastější mnou otevíraný Instagram, kde sleduji, co učesal. Protože se pohybuje v podobných vodách, kde výtvor musí být zároveň módní, glam a vhodný na červený koberec.

Jaké jsou aktuální trendy a je nějaký, který ti nesedí nebo se jím neřídíš?

Vlasové trendy respektuji úplně všechny. Není asi nic, co bych řekl, že se mi nelíbí. Snažím se nacítit všechno, co se děje, co se aktuálně promítá ve vlasové branži. Samozřejmě ne vždycky jsou mi úplně po chuti hned od první chvíle. Ale většinou přijdu na to, že se dají nějakým způsobem změnit do mého stylu a je potřeba je mít na vědomí, abych byl stále trendy. A taky se snažím je k nám do Česka i přinášet. Koukat na práci v zahraničí a ukázat novinky na českých foceních i na červeném koberci.
A aktuální trendy?
Už mnoho let se skloňuje individualita, to přetrvává. Je to hodně o tom umět vystihnout samotnou osobnost daného člověka. Aby se neudělaly vlasy, které by vůbec neladily s tím, jak se ten člověk obléká běžně. Mělo by to všechno být tak nějak v harmonii. Což je dost abstraktní, protože individualita je hodně široký pojem. Co bych konkrétně vypíchl, tak teď určitě devadesátky, což je moje dětství a dospívání. Je zábavný, že hodně věcí, co jsem tehdy dělal na hlavách svých kamarádek, tak teď dělám na těch největších celebritách. 

Často přichází klientky ke kadeřníkovi s jasnou představou, uloženou v telefonu. Vítáš tento přístup nebo je spíše kontraproduktivní? Jak vypadá ideální první návštěva u tebe v salonu New You?

Já si myslím, že to je naopak skvělý, i když se tomu někdo brání. Dřív to bylo v časopise, teď je to ukázka v telefonu. Protože to není jen popis ústní formou. A já si myslím, že právě obrázky z Pinterestu, Instagramu a ta celá vizuální nabídka, co se dneska dá najít, je dobrá inspirace i k tomu, abychom našli společnou cestu. Je ale důležitý vysvětlit, co je možný, co je Photoshop, a co je opravdu jen na fotku. Protože úplně jinak se češe na to, když chcete look jen rychle vyfotit a postnout a úplně jinak se češe, když ten účes má vydržet celý večer nebo svatbu. Tak jako tady v Elle Beauty Lounge, kde účes musí být opravdu pevný, musí vydržet celý ten večer, a ještě potom třeba nějaký večírek. Takže pokaždé je to něco jinýho a je to super v tom, že si vyjasníme, co je reálný, co není. Mně to přijde vlastně skvělý, že tyhle možnosti teď máme a můžeme si koneckonců i okamžitě na místě otevřít profil klienta, třeba na Instagramu. Zjistit, co tomu člověku sluší a co ne. A tak podle mě vypadá i ideální první návštěva v salonu, že se na všem dohodnete a najdete kompromis představ, které se nachází v hlavě kadeřníka a klienta.

  

Těžce neseš, když si zesvětlené a melírované vlasy často žehlíme a vystavujeme je tak vysokému riziku lámání. Jakou doporučíš alternativu pro uhlazení blond namáhaných vlasů?

Myslím si, že tohle je velká a důležitá otázka. Ale ženy, které trvají na zesvětlení, třebaže jejich kvalita vlasů to úplně nedovoluje, musí každopádně přejít na úplně jiný systém péče o vlasy. My na to budeme dokonce dělat s Petrem Novákem ve Studiu Wella seminář, který už máme připravený. Ten se zaměřuje právě na zesvětlování, blond vlasy a péči klientek o ně, aby nedocházelo k dalšímu poškozování.
Je to hodně o správné péči, o dobrých produktech a ochraně vlasu při tepelné úpravě. Protože rozumím touze žen si takové vlasy uhladit, ale rozhodně radši než kulmu nebo žehličku bych volil fén s šetrným kartáčem, který mechanicky nepoškozuje vlas. Důležité je nastavení samotného fénu, vlasy nepřepalovat vysokou teplotou, nezůstávat na žádném místě dlouho, ale spíše vlasy lehce hladit.

Je méně vždy více? Kolik produktů a jaké by měly používat i minimalisté, kteří si chtějí vystačit jen s šamponem?

Tohle je velmi individuální. Dvoje vlasy, které budou na pohled vypadat stejně, se budou úplně jinak chovat, když na ně dáte hodně nebo málo produktu. Já si každopádně myslím, že u každých vlasů je úplný základ kvalitní péče, která vyhovuje právě na jeho daný typ vlasů, aby docházelo k dostatečné výživě, ale zas ne k přílišnému zatížení.
Šampon, kondicionér je základ. Plus je dobré mít taky nějaký tužící přípravek. Jednak zpevněním prodloužíme dobu mezi mytím, ale hlavně naše středoevropská kvalita vlasu podle mě vyžaduje to, aby nějaké lehké tužidlo, jako je třeba EIMI Perfect Setting, do vlasů před foukáním přišlo. Pak samozřejmě noční styling vyžaduje lak, aby byl účes zafixovaný a držel celý den.

Na které produkty z portfolia Wella nedáš dopustit a proč?

Už hodně let nepustím z ruky EIMI Perfect Setting, to je tužidlo ve spreji v zásadě použitelné úplně na všechny typy vlasů. Vždycky pomůže, i na takové ranní předfoukání.
Pak pro mě je v tuhle chvíli nepostradatelný sprej EIMI Glam Mist, vhodný jak na červený koberec, tak na fotku. Nebo zkrátka kdykoli, kdy se chcete blýsknout jako hvězda.
Taky používám hodně značku Sebastian Professional. A musím říct, že bez laku Shaper Zero Gravity si nedokážu představit ani jeden svůj pracovní den. To je prostě základ jakékoli práce.
A co je pro mě čerstvě přelomová záležitost, doslova „wow produkt“, je No.Breaker. Na něj nemám slov. Věc, která změní právě ty narušené vlasy zesvětlovaných žen a nejen nich. Jakékoli lámající se vlasy v něm mají ochranu vazeb ve vlasu a celé struktury v jednom jednoduchém kroku, kterým si nijak nezpomalíte proces úpravy. Jen lehce nanesete pár střiků No.Breaker. Podle mě klíčový produkt pro další roky.

 

Na čem v poslední době pracuješ, co chystáš a na co se těšíš?

Momentálně nejvíc pracuju na Elle Beauty Lounge. Je to obrovská zodpovědnost a chtěl bych, abysme udrželi a možná i pozvedli úroveň těch minulých ročníků. Protože nás teď bedlivě sledují nejen zákazníci, ale i kadeřníci celé České republiky. Připravuju se teď na Superstar, už jsme to roztočili a musím vás nalákat. Protože, co tam jedu za bomby na porotě, na Patricii a na Monice, máte se fakt na co těšit. Myslím, že to bude hodně super a hlavně velká kadeřnická inspirace. Uvidíme, jaká bude situace. Rád bych udělal školení, protože mi píšou kadeřníci i na Instagramu, že by se chtěli setkat. A čeká mě taky spousta focení, natáčení...je toho hodně a doufám, že budu moct zmizet i na chalupu. :)

SLEDUJTE MÁRTYHO NA INSTAGRAMU

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.